A Microsoft Nintendo felvásárlási kísérleteinek története
A Microsoft érdeklődése a Nintendo megvásárlása iránt az Xbox korai napjaira nyúlik vissza. 2000-ben, az eredeti Xbox piacra dobása körül a Microsoft fontolóra vette, hogy jelentős tőkéjét a Nintendo megvásárlására fordítja. Ez a próbálkozás sikertelen volt, a Nintendo vezetői ugyanis állítólag nevettek a felvásárlási ajánlaton. 1999-ben a Microsoft is megpróbált stratégiai partnerséget kötni a Nintendóval, de ez sem valósult meg.

Nemrég, 2020 augusztusában Phil Spencer, az Xbox vezetője egy e-mailben felfedte, hogy a Nintendót „elsődleges eszköznek” és vásárlásra jelöltnek tartja. Ezek az információk a Microsoft 2023-as kiszivárogtatása során kerültek napvilágra. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem történt felvásárlás, és továbbra is csak találgatások merülnek fel, hogy a Microsoft ezt az utat fogja-e követni a jövőben.

Az akvizíció lehetséges kihívásai és következményei
A Nintendo Microsoft általi felvásárlása jelentős kihívásokkal szembesül, különösen a trösztellenes csoportok részéről. A Microsoft már korábban is megvizsgálta az Activision Blizzard megvásárlását. A játékiparban jelentős piaci részesedéssel rendelkező Nintendo felvásárlása valószínűleg még nagyobb ellenállásba ütközne a vezető testületek részéről.

Ezenkívül az akvizíció jelentős hatással lenne a játékiparra. Megváltoztathatja a gyorsan növekvő felhőalapú játékpiac jövőjét, ami potenciálisan csökkenti az innovációt és kevesebb választási lehetőséget a játékosok számára. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Nintendo és a Microsoft viszonylagos udvariassággal rendelkezik, Phil Spencer Xbox feje kijelentette, hogy „a Nintendo nem fog semmi olyat tenni, ami hosszú távon károsítaná a játékot”.

Jelenlegi együttműködések és a kapcsolat jövője
Az akvizíciós próbálkozások története ellenére a Nintendónak és a Microsoftnak sikerült különböző projektekben együttműködnie. 2023-ban a Nintendo egy 10 éves próbaszerződést kötött a Microsofttal, hogy az Xbox és az Activision játékokat, köztük a Call of Duty-t, a Nintendo konzoljaira vigye. Ez az együttműködés azt jelzi, hogy a két cég akvizíció nélkül is együtt tud működni.

Ami a Microsoft és a Nintendo kapcsolatának jövőjét illeti, továbbra is bizonytalan. Bár egy felvásárlás bizonyos szempontból mindkét vállalat számára előnyös lehet, a korábban említett kihívások és következmények összetett és kockázatos vállalkozássá teszik. Egyelőre úgy tűnik, hogy az együttműködések és a partnerségek jelentik a járhatóbb utat e két játékóriás számára.