A Valve megerősítette, hogy tervei vannak egy Steam Deck 2-re, de nem képzelik, hogy az „az elkövetkező néhány évben” megjelenne1. Bár a Steam Deck 2 valószínűleg nem fog hamarosan megjelenni, a jelenlegi Steam Deck sokak számára tökéletesen megfelelő. A Steam Deck-en rengeteg játék érhető el, és a SteamDB szerint jelenleg 3 881 hitelesített Steam Deck játék és 7 613 játszható játék található1.

A Steam Deck a SteamOS 3.0 rendszeren fut, amely támogatja a Proton kompatibilitási réteget, amely lehetővé teszi a Microsoft Windows által fejlesztett játékok futtatását a Linux-alapú SteamOS-en3. A Steam Deck képes futtatni számos játékot, bár nem minden cím kompatibilis vagy optimalizált a kézibeszélőhöz3.

A Steam Deck három modellből áll, amelyek között csak a tárolókapacitás és a kijelző különbözik. A tárolási lehetőségek között szerepel a 64 GB-os modell 399 dollárért, a 256 GB-os modell 529 dollárért és a 512 GB-os modell 649 dollárért3. Az utóbbi modell rendelkezik egy fényvisszaverődést csökkentő üvegkijelzővel is. Minden konfigurációhoz tartozik egy fekete hordtáska, amelyen a Steam Deck logó található. A 649 dolláros modell hordtáskájának belsejében szürke bélés található, és egy tisztítókendő is jár hozzá3.

A Steam Deck tehát már most is sokak számára kiváló választás lehet, és a jelenlegi játékkínálat évekre elegendő szórakozást nyújthat.