A keresztplatformos fejlődés (cross progression) a videojátékokban azt jelenti, hogy a játékosok képesek átvinni játékbeli előrehaladásukat, statisztikáikat és tárgyaikat különböző platformok között. Az Apex Legends esetében ez a funkció hosszú ideig hiányzott, de a közösség nagy örömére a fejlesztők bejelentették, hogy a 19. szezonban végre bevezetik5.

Miért volt szükség a keresztplatformos fejlődésre?

Az Apex Legends rajongói már a játék 2019-es megjelenése óta kérték a keresztplatformos fejlődés bevezetését. A funkció lehetővé teszi a játékosok számára, hogy ugyanazt az előrehaladást és játékbeli tárgyakat használják, függetlenül attól, hogy melyik platformon játszanak – legyen az PC, PlayStation, Xbox vagy Nintendo Switch5. Ez a funkció már régóta elérhető más nagy battle royale játékokban, mint például a Fortnite és a Warzone, ezért sokan felvetették a kérdést, hogy miért vette ennyi időt az Apex Legends számára a bevezetése5.

Mikor és hogyan kerül bevezetésre a keresztplatformos fejlődés?

Az Apex Legends a 19. szezonban, a „Ignite” névre keresztelt frissítés után vezeti be a keresztplatformos fejlődést. Az új funkció lehetővé teszi a játékosok számára, hogy összevonják különböző platformokon lévő fiókjaikat egyetlen elsődleges fiókká. Ez azt jelenti, hogy a játékosok képesek lesznek hozzáférni statisztikáikhoz és játékbeli tárgyaikhoz, függetlenül attól, hogy melyik eszközön játszanak5.

A fejlesztők szerint a keresztplatformos fejlődés bevezetése komoly kihívást jelentett, mivel számos jogi és szerződéses kérdést kellett tisztázni a más platformokon történő vásárlásokkal kapcsolatban. Emellett a különböző régiókban eltérő törvények érvényesülnek, ami további komplikációkat okozott5. Ennek ellenére a fejlesztők elkötelezettek voltak a funkció bevezetése mellett, és végül sikerült megoldaniuk a felmerülő problémákat.