A Dead Space egy olyan videojáték, amely a tudományos-fantasztikus túlélőhorror műfajának klasszikusa. A játék története egy mérnök túlélési küzdelméről szól, aki egy holt bányászhajó, az Ishimura sötét, holttestekkel teli folyosóin próbál megélni5. A játék újraértelmezése során az EA Motive fejlesztőcsapata óvatosan közelített a narratívához, de néhány változtatást mégis eszközöltek. Az újragondolt történet nemcsak más megjelenésű, hanem más szkripttel is rendelkezik5.

Az eredeti Dead Space történetének újraírása lehetőséget adott a szerzőknek a történetmesélés javítására. Az egyik elem, amelyet a csapat jobban szeretett volna hangsúlyozni, az Unitológia kultusz-szerű egyháza, amely az eredeti játékban viszonylag későn kerül bemutatásra. Az újragondolt verzióban a karakterek sokkal korábban kezdenek beszélni az egyházról, ami előkészíti a terepet a későbbi jelentős szerepéhez5. A Dead Space történetét nemcsak a szkript viszi előre. Az környezet ugyanolyan fontos, ezért az Ishimura űrhajó folyosóit, szobáit és fedélzeteit úgy tervezték, hogy meséljenek egy történetet5.

A Dead Space újraértelmezése nem csak a történetet és a környezetet frissítette fel, hanem a játékélményt is. Az új verzióban a karaktermodellek és a környezetek sokkal részletesebbek, a textúrák pedig jelentősen javultak4. Az Isaac mérnökruhája például számos új apró részlettel rendelkezik, amelyek vonzzák a szemet4. A játék hangulata is megújult: a hanghatások és a világítás javítása mellett a játék különösen jól keveri a fényt és az árnyékot, ami rémisztőbb környezetet teremt4. A játék végül is egy félelmetesen jó élményt nyújt, ha jó fejhallgatóval, kikapcsolt fények mellett és sötétben játszod4.

Összefoglalva, a Dead Space újraértelmezése tökéletes példa arra, hogyan kaphat új életet egy klasszikus játék a megfelelő kezeléssel. Nemcsak modernizálja a játékot a felújított és jelentősen javított vizuális elemekkel, hanem új játékmechanikai hozzáadásokat is bevezet, miközben megőrzi az eredeti játékot különlegessé tevő érzést4.