Új díjstruktúra a Unity játéktelepítésekhez

A Unity bejelentette, hogy új díjat vezet be, amely a játéktelepítések számához kötött1. A díjak mértéke a játék monetizációjának régiójától is függ. Az „emerging market monthly rate” (feltörekvő piaci havi díj) kategóriába tartozó országokban, mint például India, a Personal és Plus felhasználók 0,02 centet, a Pro felhasználók 0,01 centet, míg az Enterprise felhasználók 0,005 centet fizetnek telepítésenként1.

A díjrendszer hatása a fejlesztőkre

A díjrendszer a játékfejlesztők számára jelentős változást hozhat, különösen az ingyenes játékok esetében, amelyeknek magasabb a telepítési aránya a prémium címekhez képest1. A fejlesztőknek lehetőségük lesz a díj kiegyenlítésére más Unity szolgáltatások igénybevételével, például a LevelPlay hirdetési közvetítő szolgáltatással1. A Unity egy blogbejegyzésben közölte, hogy a Runtime Fee-t a bevételmegosztási program helyett vezetik be, mivel úgy vélik, hogy az „install-based fee” (telepítésenkénti díj) lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy megtartsák a játékosok elköteleződéséből származó pénzügyi hasznot1.

Az új díjrendszer indoklása

A Unity Create elnöke, Marc Whitten elmondta a Game Developernek, hogy a vállalat célja az új díjrendszer bevezetésével a „értékcsere jobb egyensúlyának” elérése a Unity és a fejlesztők között1. Azonban a fejlesztők közötti reakciók vegyesek, sokan dühösek az új díjrendszer miatt3. A Unity a fejlesztők visszajelzéseire reagálva módosított néhány szabályt az új „Runtime Fee” kapcsán, amely a telepítések számához kötött díjat jelenti2.

Összefoglalva, a Unity új díjrendszerének bevezetése jelentős változásokat hozhat a játékfejlesztők számára, különösen az ingyenes játékok esetében. A díjak mértéke a monetizáció régiójától függ, és a fejlesztőknek lehetőségük lesz a díj kiegyenlítésére más Unity szolgáltatások igénybevételével. A Unity célja az új díjrendszerrel a fejlesztőkkel való értékcsere jobb egyensúlyának elérése, azonban a fejlesztők közötti reakciók vegyesek, és a vállalat már módosított néhány szabályt a visszajelzésekre reagálva.